17.10.2013

Novinky ve 1CLICK 2.6

Snažší nahrávání dokumentů

V nejnovějších prohlížečích můžete přetažením myší nahrávat k úkolům či projektům i více příloh najednou. Více souborů najednou lze vybrat i při procházení složek vašeho PC.

U nahrávání dokumentů jsme odstranili jeden dílčí dialog, čímž jsme u každého nahrání ušetřili kliknutí.

Zjednodušený dialog nového úkolu

Během let nám dialog založení nového úkolu nabobtnal do nevzhledné velikosti. Nastal tedy čas na jeho zeštíhlení.

Dialog nově nabízí jen základní políčka a mnohem větší oblast pro zadání. Ostatní volby lze rozkliknout pomocí tlačítek. V preferencích dialogu si navíc můžete individuálně nastavit, která políčka se vám v dialogu budou standardně zobrazovat přímo a které až po rozkliknutí.

Pracovní deník

V úkolníku naleznete novou sestavu "Pracovní deník". Ta ukáže váš čas strávený na úkolech - den po dni, kolik času, na jakém úkolu, na jakém projektu, pro kterého klienta. Jste-li navíc v roli Manažer, můžete si tímto způsobem zobrazovat deníky všech uživatelů.

Vyhledávání v projektech

Složky projektů lze nyní filtrovat podobně jako složky úkolů.

Přidali jsme také lepší možnosti filtrování stromu projektových úkolů - můžete si vyselektovat jen zbývající otevřené úkoly a/nebo vyhledat jen úkoly obsahující zadaná klíčová slova.

Zvolnění striktních pravidel

Například pravidlo, že termín podúkolu nesmí nikdy být pozdější než termín nadúkolu/projektu nebo pravidlo, že termín úkolu nelze nikdy zadávat do minulosti.

V praxi to totiž není tak černobílé a někdy docházelo ke zvláštním situacím, kdy je potřeba do 1CLICKu zadat reálně probíhající úkol, a ono to díky striktním pravidlům nejde, nebo třeba jde, ale jen úplně bez termínu.

Ve 1CLICKu 2.6 jsme některá podobná pravidla zcela odstranili, jiné jsme nahradili jen varováním.

Přenos práv do podúkolů

Projektový manažer má nyní absolutní práva u všech úkolů ve svém projektu - může je rušit, předávat, upravovat, a to i když není jejich přimým řešitelem ani zadavatelem. Podobný přenos práv funguje obecně i do všech podúkolů.

Jde o součást trendu zvolňování striktních pravidel 1CLICKu. Ano, "přeskakování úrovní řízení" v podobě zásahů do podúkolů, kde nejsem zadavatelem ani řešitelem, není z pohledu principů managementu zpravidla dobré, ale nový 1CLICK vám toto obecně umožní a nechá vás rozhodnout, zda-li a jak často tohoto práva využijete.

Dvoukrokové formuláře v procesech

Úkoly v procesech, které obsahují více možností, často obsahují větší množství zadávacích políček, čímž se pro uživatele komplikují.

1CLICK 2.6 umožňuje tyto formuláře zjednodušit jejich koncepčním rozdělením do dvou kroků.

Komplexní data v procesech

Co to znamená? Například u faktury lze nyní vedle "jednoduchých" údajů jako číslo nebo splatnost evidovat i "komplexní" údaje jako seznam položek faktury nebo seznam dílčích úhrad.

Z komplexních dat u procesů lze poté například automaticky generovat PDF - viz následující odstavec o Generování dokumentů. Komplexní data lze také využít pro ještě zajímavější statistiky.

Generování dokumentů v procesech

Procesy 1CLICK umí generovat dokumenty ve formátu PDF s možností pokročilého grafického formátování.

Představte si například faktury, krásně vyvedené ve Vaší firemní image, zcela automaticky vygenerované a odeslané zákazníkovi e-mailem (taktéž graficky vyvedeném ve firemním designu).

Takový proces dále může automaticky zasílat upomínky neplatičům, generovat daňové doklady a u vybraných bank jsme schopni zrealizovat i automatické sledování uhrazenosti.

Pokročilá práce s kontakty v procesech

Procesy umí automaticky dohledávat údaje z modulu Kontakty - kontaktní adresy, kontaktní osoby, značky, záznamy o bonitě, atd.

Ještě zajímavější jsou možnosti automatických zápisů. Zaplatil zákazník pozdě? Dodavatel nedodal zboží? Nebo naopak vše proběhlo v pořádku? Proces toto vše může zaznamenat ke kontaktu, aby to na něm bylo na první pohled vidět. Další procesy poté mohou tuto "zkušenost" zohlednit a upravit dle ní své chování.

Více možností při startu procesu

Formulář startu procesu byl v předchozích verzích omezený - sloužil pro nastartování procesu, ale nešlo v něm například rovnou vyplňovat popisné vlastnosti dokumentů nebo vybírat cestu, kterou se proces bude ubírat.

Ve 1CLICKu 2.6 došlo v tomto ohledu k výraznému rozšíření. Některé činnosti jako "Vyplnění popisných vlastností", které se dříve realizovaly samostatným úkolem, lze nyní integrovat přímo do formuláře pro spuštění procesu.

Další novinky a vylepšení

Procesy Úkoly Projekty Ostatní

Opravné verze

2.6.5 (27.1.2014) 2.6.4 (19.12.2013) 2.6.3 (11.11.2013) 2.6.2 (25.10.2013) 2.6.1 (21.10.2013)